Mattis Teutsch János

Mattis Teutsch János

Számos nemzetközi és hazai kiállításon történt szereplés után újra látható a nagyközönség számára Mattis-Teutsch János Kompozíció című 1924-ben festett alkotása, amely az egyik legnagyobb méretű és az egyik legjelentősebb mű az életműben az 1920-as évek első feléből.

Mattis-Teutsch 1971-ben, Bukarestben megrendezett retrospektív kiállításán több hasonló jelentőségű kompozíció mellett szerepelt, amelyről egy archív fotó tanúskodik.

Az egykor a festő unokájának, Mattis Teutsch Waldemar tulajdonában lévő alkotás a tárlat megrendezésekor már az akkori román külügyminiszter George Macovescu kollekcióját gazdagította, aki az egyik legjelentősebb gyűjtője volt a festőnek.

Mattis-Teutsch az avantgárd művészet kiemelkedő mestereként mind az expresszionizmus, mind az absztrakt művészet fejlődésébe csatlakozott be és az 1910-es évek végétől jelentős karriert tudhatott magáénak. Ebben az időszakban a Kassák Lajos által szerkesztett MA című folyóirat első kiállításán egyéni tárlata nyílt, majd kapcsolatba került Berlinben a Der Sturm galériával, ahol számos tárlaton többek között Paul Klee-vel, Alexander Archipenko-val és Marc Chagall-lal közösen állították ki munkáit. A jelen festmény keletkezésének idejében Rómában és Chicagoban is bemutatkozott festményeivel, majd 1925-ben a francia fővárosban volt egyéni kiállítása.

Utolsó frissítés: 2023. 08. 09.

Szeretne többet olvasni?

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy értesüljön új megjelenéseinkről.

Törődünk az Ön adataival

Cookie-kat és hasonló technológiákat használunk, hogy a legjobb élményt nyújtsuk weboldalunkon. Cookie tájékoztató