Mengyán András Szemelvények című kiállítása a Nemes Galériában

mengyan 20230928

Évekkel utolsó kiállítása után, a Nemes Galériában találkozhatnak ismét a látogatók Mengyán András vibráló, dinamikus munkáival, szemelvény-szerűen bemutatva a művész különböző alkotó korszakait. A kiállításon eddig még soha nem szereplő, az utóbbi években készült műtárgyak is láthatóak lesznek. Mengyán András, Munkácsy díjas festő, grafikus és designer, akit a World of Art Contemporary Art Magazin a „Művészet és Kreativitás” kategóriájában az Év művészének választott 2023-ban.

Mengyán számára kiemelkedő szerepe van a percepciónak, annak, hogy személyes tapasztalataink és nézőpontjaink hogyan alakítják a világról kialakított képünket. Fény és színek használatával olyan dinamikus formákat és alakzatokat hoz létre, amelyek a mozgás illúzióját keltik, és idővel megváltoznak. Ezzel arra bíztatják a nézőt, hogy reflektáljon saját percepcióira és világlátására is.

A Szemelvények című kiállítása egyfajta válogatást mutat be Mengyán hosszú képzőművészeti pályafutásából – kiemelt műveken keresztül ismerteti az egyes korszakok munkáit. Az UV világításnál különös mélységet teremtő, speciális festékkel készült művek különösen egyedi vizuális élményt nyújtanak. A kiállításon megtekinthető és megvásárolható a Mengyán életművét bemutató exkluzív kiadvány is.

Mengyán pályakezdése elején megalkotta a Formák Logikája sorozatait, ami egyfajta rendszerelvű gondolkozást jelentett, majd ezt követően a Vizuális Programok következtek, ami egybeesett a nemzetközi szisztematikus művészeti tendenciákkal, amelynek egyik úttörője volt. Ekkor már nagyon érdekelték a háromnál több dimenziós vizuális formák megjeleníthetősége és a számítógép vezérelt environmentek létrehozása, amiben szintén úttörő szerepet játszott nemcsak Magyarországon de nemzetközi szinten is. Jelenlegi munkáiban, amit ő Vizuális Polifónikus Térként nevez, az egyidejűséget és a többnézőpontúságot jeleníti meg, azaz az együtt láttatást. Mint ahogy ő fogalmazza: ez az összefüggésekben való gondolkodási forma rendkívül fontos a döntéshozatalainkban.

A Nemes Galéria őszi-téli kortárs kiállítás-sorozatának első tárlata 2023. szeptember 28. – 2023. október 13. között várja a látogatóit a Budán.

Utolsó frissítés: 2023. 10. 03.

Szeretne többet olvasni?

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy értesüljön új megjelenéseinkről.

Törődünk az Ön adataival

Cookie-kat és hasonló technológiákat használunk, hogy a legjobb élményt nyújtsuk weboldalunkon. Cookie tájékoztató