Czóbel Béla

1883-1976
“Nem tudok elszakadni a természettől. Mindig keresek valamit, ami érdekel s ha találtam valamit, akkor festek belőle valamit.”

Czóbel Béla hét évtizeden átívelő életműve fontos szerepet tölt be a magyar festészet fejlődésében. Szemlélete mindig is hordozta az avantgárd jegyeket, tagja vagy részese volt a leghaladóbb szellemiségű művészei csoportosulásoknak, irányzatoknak. Festett a nagybányai művésztelepen, részt vett a Fauves mozgalomban, tagja volt a Nyolcaknak, és később az École de Paris köréhez csatlakozott. Olyan nemzetközi művészekkel tartott kapcsolatot vagy állított ki közösen, mint Pablo Picasso, Henri Matisse, Marc Chagall és André Lhote.

1902-ben utazott Nagybányára, ahol első mestere Iványi-Grünwald Béla volt. Még ebben az évben a Müncheni Akadémián tanult, majd egy évvel később Párizsba utazott, ahol a Julian Akadémián Jean-Paul Laurens növendéke lett. 1905-től kezdődően rendszeresen kiállították műveit a francia fővárosban, a Fauves-ok termében, a Salon d’ Automne és a Salon des Indépendants tárlatain. Budapesten tagja lett a Magyar Impresszionisták és Naturalisták Körének (MIÉNK), 1906-tól nyaranta Nyergesújfalun dolgozott Kernstok Károly társaságában. Az első világháború kitörésének évében először Belgiumba, majd Hollandiába távozott, ahol éveken keresztül Bergenben élt. 1919-ben Berlinbe utazott, ahol Paul Cassirer galériájában egyéni kiállítása nyílt. A következő években megismerkedett a német expresszionista festőkkel és a berlini Galerie Ferdinand Möller „Kreis der Brücke” című kiállításán közösen állított ki, többek között Erich Heckel, Ernst Ludwig Kirchner, Emil Nolde, Max Pechstein festőművészekkel. 1925 őszén visszaköltözött Párizsba, de nyaranta Magyarországon tartózkodott hol a Hatvany kastély vendégeként, hol Szentendrén, ahol megismerkedett második feleségével, Modok Máriával. 1940-ben végleg hazaköltözött Magyarországra, és a második világháború befejezésének évében a Szentendrei Festők Társaságának elnökévé választották. Halála előtt egy évvel nyílt meg Szentendrén az oeuvre-jét bemutató Czóbel Múzeum.

Felhasznált irodalom:

Kassák L.: Vallomások tizenöt művészről Bp. 1942.
Kállai Ernő: Czóbel Béla. Budapest, 1934.
Genthon István: Czóbel Béla. Budapest, 1961.
Kratochwill Mimi: Czóbel Béla (1883-1976) élete és művészete. Budapest, 2001.
Barki Gergely – Bodonyi Emőke: Czóbel. Egy francia magyar. Szentendre, 2014.

Czóbel Béla - Nemes galéria

Elérhető műalkotások

Virágcsendélet
, 1925 után
A párizsi Notre Dame
, 1925 után

Archívum

Kislány hajában szalaggal
1930 körül
Alvó leány
1930-as évek

Életrajzi adatok

Név
Czóbel Béla
Születési hely, idő
Budapest, 1883
Iskolái
Julian Akadémia, Müncheni Akadémia
hazai kiállítások
Műcsarnok, Nemzeti Szalon, Művészház, Ernst Múzeum, Alkotás Művészház, Tamás Galéria
külföldi kiállítások
Párizs, Berlin, Velence, New York, Chicago, Genf, London
művészeti egylet tagja, tisztsége
MIÉNK, Nyolcak, KUT (Képzőművészek Új Társasága)
Művei magyar közgyűjteményekben
Magyar Nemzeti Galéria, Budapesti Történeti Múzeum, Ferenczy Múzeum (Szentendre), Czóbel Béla Múzeum (Szentendre), Janus Pannonius Múzeum (Pécs)
Művei külföldi közgyűjteményekben
Musée National d'Art Moderne (Párizs), International Galleries, (Chicago)

Törődünk az Ön adataival

Cookie-kat és hasonló technológiákat használunk, hogy a legjobb élményt nyújtsuk weboldalunkon. Cookie tájékoztató